Mattias Seaberg

Såhär mindre än en månad kvar till vår egna Granbäcken Backyard, så passar vi på att få lite tips från den rutinerade backyard-löparen Mattias Seaberg!

Vad är tjusningen med backyard?

– Jag gillar att testa mina gränser och vill se hur länge jag orkar att hålla på, och då är ju Backyard den perfekta tävlingsformen. Sedan så gillar jag ju att lufsa runt utan någon stress och springa i ett tempo där jag orkar snacka skit med andra löpare. Så får man ju äta massa gott också.

Hur många gånger har du tävlat och vad är ditt rekord? 

– Jag har sprungit 6 st Backyard vara tre av dessa har varit med max 12 varv. I september förra året sprang jag Bocksten Backyard Ultra tillsammans med Eickhoff och Bergstrand. Då satte jag mitt nuvarande pers på 20 varv.

Vilket är ditt nästa lopp?

– Den 2:e juni skall jag springa Jernbuket Backyard Ultra i Floda för första gången. Verkar vara en fin bana men betydligt mer krävande än den jag sprang i Kalmar.

Hur lägger du upp träningen inför en backyard?

– Det beror lite på hur banan ser ut. I vanliga fall fokuserar jag mest på att få ihop så många kilometer som jag hinner få in. Men nu inför Jernbruket kommer jag även fokusera på att få in lite fler höjdmeter än vanligt då varje varv ligger på ca 110 hm. Inte lika styggt som Granbäcken som jag för övrigt sprang 2021 då jag sprang max antal varv som då var 12. Tyvärr så krockar Granbäcken i år med Jernbuket så jag får spara den till nästa år.

Vad tycker du är viktigt att ha med sig vid ”varvningen”?
Nämn några saker man inte ska glömma att packa ner.

– Jag brukar alltid ha med mig alldeles för mycket att äta men det uppskattas av familjen när jag kommer hem. Det viktiga är väl att ha med sig sådant som man tycker är gott men även variera olika smaker t.ex salt och surt. Alltid gott att kunna bryta med något som inte bara är sött. En skön stol är ju annars fint å ha med sig, tänk en klassisk baden baden. På min första Backyard hade jag med mig en brassestol, men det var ingen barnlek att ta sig upp från den efter några timmar. Ett par hörlurar kan också vara gott å ha, man orkar kanske inte springa och prata hela tiden.

Hur ofta byter du kläder/skor under ett lopp?

– I Kalmar körde jag två par skor, mycket för att att löpsteget inte skall vara detsamma hela tiden, men lika mycket för att det är fantastiskt skönt att få på sig något torrt och fräscht efter några timmar. Glöm bara inte att byta sockar. Jag kan verkligen rekommendera tåstrumpor om man lätt får skav efter några timmar i löpskorna. Annars kanske jag byter t-shirt två gånger under dagen och byter till något varmare på kvällen.

Vad har du för tips till den som planerar för sin första backyard?

– Det absolut viktigaste är ju att ta det lugnt redan från start. Springer du ett varv på runt 50 minuter så har man ju ändå gott om tid på sig att äta och dricka. Behöver man gå på toa så kan det ju vara idé att köra ett snabbare varv. Man har ju gott om tid på sig så jag brukar gå i alla uppförsbackar, finns det inga backar så gå ändå lite då och då. Men skall man springa Granbäcken så lär ju inte det vara något problem att hitta gåbackar. Sedan är det ju såklart viktigt att äta och dricka redan från start så man orkar hålla på länge, men kör bara på sådant som du testat tidigare som du vet att magen klarar av.

Till sist vill jag önska alla lycka till som skall till Björkehov och springa Backyard.

 

No form selectedNo form selected

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google